lunedì 25 febbraio 2013

Tiramisu - mennyei finomsag

Olyan egyszeru edesseg es olyan gyorsan elkeszul.
Nyaron kepes vagyok minden nap elkesziteni, annak ellenere, hogy nem ajanlott epp nyaron enni, a tojas hamar megromolhat. Nalam nincs ideje ra. Egyik nyaron, mikor szuleim nalunk nyaraltak es delutan edessegre vagytunk, de nem akartunk a hazbol kimozdulni, es minden hozzavalom volt otthon, osszeutottem egyet.


Hozzavalok:
250g mascarpone
2 tojas
2 evokanal cukor
1 csipet so
kave es babapiskota
ha szeretjuk, egy kis likor
kakaopor a tetejere

A tojasokat szetvalasztjuk, a sargakat a cukorral habosra keverjuk. 
Ehhez hozzakeverjuk a mascarponet. 
Egy masik talban a tojasfeherjeket pici soval kemenyedesig verjuk, majd a mascapones tojashoz keverjuk, ovatos mozdulatokkal, igyekezven, hogy ne torjuk nagyon ossze a habot. 
Igy a kremmel mar kesz is vagyunk.

Eros kavet fozunk, amit ha akarunk, izesithetunk valamilyen likorrel (nekem a mandulalikor izlik a legjobban) A babapiskotakat megaztatjuk a kaveban, es egy tal aljara katonas sorba rendezzuk oket. Ha viszonylag hamar akarjuk fogyasztani a tiramisut, jol megaztatjuk a piskotakat, mert egyebkent ez az edesseg akkor a legfinomabb, ha van ideje osszeerni az izeknek, es a babapiskotak is puhava valtak, azaz legalabb fel napot a hutoben all. 

A folyamat: 
Egy reteg babapiskota, erre egy reteg krem, majd ismet piskota, es vegul ismet krem. 
A tetejet meghintjuk kakaoporral es mehet a hutobe. Vagy a hasba. 

Emlekszem azon a nyaron apukam figyelemmel kiserte tevekenysegem, s miutan vegeztem, kb, 10 perc utan, annyit mondott anyukamnak: 
- "Manci, ha ez ilyen egyszeru, miert nem csinalsz te is otthon???"


Nos, ferjuram ma ezzel lepett meg. O reszelt csokit tett a tetejere, de gyanitom, csak azert, mert nem talalta a kakaot. Pedig megmutattam neki anno, mikor a kavestegelyt matt feketere festettem (meg nem diszitettem), hogy a sotet szine miatt epp idealis lesz a kakaonak. Nala sokszor nem marad meg az informacio 1 percnel tovabb. Ez sem a kivetelek koze tartozik.

A tiramisu torta is lehet, unnepre. 
A felbevagott piskotat itt egyebkent is meglocsoljak cukros, likoros vizzel a krem elott, ilyen torta eseten kaveval kell kisse meglocsolni, s a fenti krem egy kicsit surubb valtozataval megkenni. Ugyeljunk arra, hogy a krembol maradjon a bevonathoz is. 
Szep, ha tortapapirt teszunk a tetejere, s ugy szorjuk meg a kakaoval, ami a csipkes mintazat aztan a tortan hagyja. 
:)
(majd mutatom, hogyan is, egy kesobbi bejegyzesben)

Nessun commento:

Posta un commento